Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts

Sunday, May 22, 2016

Slang Johor | Korang Tahu?

Assalamualaikum n hai...

Slang Johor a.k.a Dialek Negeri Johor | Dilahirkan dan dibesarkan selama 18 tahun di Johor. Dan sekarang di usia menghampiri usia 23 tahun, masih lagi kekal menjadi rakyat Johor... Tapi...? Tapi apa? Cik Ct sebagai rakyat Johor pun masih kurang arif tentang sesetengah *banyak jugak sebenarnya -_-* penggunaan perkataan slang Johor ni. 

Maklumlah, sesuatu perkara terutamanya warisan budaya dan bahasa tu kalau tak diamalkan atau digunakan selalu, bak pepatah lama tu, *Ct ubah sikit* jadilah ia...

LAPUK DEK ZAMAN, LEKANG DEK HUJAN

Haha, okay... Cewaahhh acah acah bermadah kononnya. Jadi, kali ni Ct try nak kongsikan sebanyak sedikit (banyak sebenarnya - 131 gambar tu kut).... Banyak lah dia punya sikit tu ek?
Hahaha, abaikan kepoyoan Ct tu... Jom kita terjah slang-slang Johor ni k~
Teruskan bacaan anda! ^^

Gambar-gambar slang Johor ni kredit kepada FB page: Johor Slang & FB owner : Pakcik Zharith sebab bermurah hati berkongsi. Jasa kalian dikenang~^^ 

Siapa yang Johorean, jom kita baca... kut lah mengimbau kenangan lama kan?
Yang bukan Johorean pun dialukan untuk baca sama... Sama2 belajar kununnya.. hahaha..
Manalah tau kita boleh buat perbandingan dengan dialek / slang negeri2 lain di Malaysia ni kan ^^

Let's cikidout !

Saya jarang guna, selalu guna perkataan 'DENGKI' instead of 'JAKI'

Contoh :
"Apa lah yang kau dengki sangat dengan Team Johor DT tu..." Hahaha XD

Ni saya selalu guna ! Haha , bangga jap. Tak sangka tersenarai jugak perkataan HAPAH ni ^^

Selalu cakap macam ni kat kawan :

"Hapah la kau ni, habuk pun tarak..."

PAKKAL ? Hahaha, tak pasti ejaannya yg betul memang macam ni...

Tapi yang Ct selalu guna, BAKAL je kau ni kan...

Tak tau pulak lain dari yg JS kongsikan . hehehe..

MISIK? Rasanya yang betul adalah 'MASIK' ... Rasanya betul lah gtu kut lah EK? XDEntah la.. Lain tempat(daerah) lain penggunaannya kut. Saya pun xpasti. tapi Ct memang selalu seut MASIK..

Masik kah kau ingat (sebutan ala Indonesian/Javanese sitik)

Katanya Jawa Johor yg guna Misik ni, tak tau lah sahih ke idok.. Sebab mak Ct pun tak pernah guna ni... Macam baku yg menjanggalkan gtu dengornya.

Add caption
















  Saing | Ada kisah di sebalik 'term' ni :

Hahaha yang ni banyak kenangan dari first time Ct dengar makna lain perkataan 'Saing' ni. Masa tu belajar kat Selangor dulu. Kebetulan dapat member baik berasal daripada Terengganu. Daripada dia la baru Ct tahu saing di Pantai Timur (Kelantan, Terengganu - mungkin juga Pahang) bermaksud 'kawan'.
Then, bila sambung belajar di Terengganu, sekali lagi terlupa makna tu, sebab dah biasa di Selangor cakap dialek biasa. Sekali hamekkk, bila dah terbiasa cakap "Awak, nanti gi saing ek?" Lepas tu... masing-masing krik krik... terpinga-pinga... hehehe... dia ingat aku nak gi kawan dengan dia , sedangkan kitorang dah pun berawan :p
Hahaha... inilah yang uniknya Malaysia... ada pelbagai etnik yang membentuk pelbagai jenis dialek mengikut kawasan...






Ok lah...

Ini aje yang Ct sempat share.. Haaa, tak larat nak share semua (ada 132 gambar) kut!
Kalau nak tahu lebih banyak slang Johor yang ada~~~

Bolehlah pergi ke page FB : Johor Slang ~^^

Tuesday, April 19, 2016

Beberapa Perkara Muslim Kena Tahu Sebelum Travel ke Korea





Tips Melancong ke Korea Selatan buat para Muslim | Salam sayang buat semua...  Kalau bercakap tentang KOREA, saya pasti ramai yang menyimpan hasrat untuk ke sana kan? tak terkecuali Cik Ct pn sama.. hahaha.. Fenomena K-Wave (a.k.a Hallyu) melalui Korean drama, K-pop serta keindahan negara 4 musim tu sendiri menjadi penarik utama untuk para peminat2 tersebut melancong ke sana... (hahaha, Ct pun 'terhanyut sama... Demam #DOTS tak habis lagi ni -_- 
teringin nak ke sana, dapat gi tengok bangunan FNC Ent. dari jauh, kut nampak LJH/CNBLUE dari jauh pun cukuplah T_T )

Lee Jong Hyun of CNBLUE - one of the main reason I want to go to Korea T_T haha





Haha, ok jauh merepek... Kali ni Ct nak kongsi tentang tips melancong ke Korea pulak.. Sebelum kita travel ke mana2, dah tentu lah kita kena buat preparations terlebih dahulu... n kenali dulu serba sedikit hal ehwal negara yang kita nak pergi tu... Especially jika kita adalah Muslim, dan negara yang kita nak pergi tu mjoriti penduduknya ialah non-muslim... Banyak hal yang nak kena ambil kira, mana boleh main redah je, ye tak? Halal haram, semua kena ambil tahu...

Musim Luruh a.k.a Autumn in Korea - foto ihsan Gugel



Walaupun Ct belum ada pengalaman melancong, Ct harap tips yang bakal Ct kongsikan ni, dapat Okay, oleh itu Ct kongsikan TIPS2 yang Muslim WAJIB tahu tu dengan klik SINI 


Sekian, itu sahaja... Harap informasi yang dikongsi bermanfaat buat kita semua.^^

Asif. Kalau nak melancong ke Korea, mohon share juga tips2 dengan Ct ya. Hehe~^^

Kbai.

Image result for i love you in korea



Sunday, January 10, 2016

Tips Tampak Ringkas Tapi Super ‘In-Trend’ Dengan 6 Aksesori Cun Ini!

Assalamualaikum n hai...^^

Hehehe hari ni Ct saja nak share ni....

Sebagai seorang wanita, sememangnya memang jadi satu masalah bila nak cari baju untuk keluar. Rasa macam semuanya tak cantik (padahal sendiri beli) dan tak cukup baju (realitinya baju penuh satu almari). Tapi, jangan risau sebab  ada cadangan beberapa tips untuk korang nampak simple tapi tetap ‘in-trend’ dengan 6 aksesori ini. Well, dengan aksesori ini, korang tetap nampak bergaya walaupun hanya pakai jeans dan t-shirt. Tak percaya cubalah!

BAJU 2

Well, perempuan kan memang selalu kan macam ni...
Padahal baju menggunung lagi berbukit kat dalam almari tu...
Tapi selalu je tak kena pada mata kita...
Nak gayakan macam mana?
Baju ni sesuai ke pakai dengan seluar atau skirt ni...
Yang Muslim dan berhijab , selalunya agak gusar nak padankan baju dgn tudung...
Mmmm, meh2, ada beberapa tips untuk korang yg sukakan gaya ringkas tapi masih menampilkan keserlahan imej fesyen korang~^^

Friday, December 18, 2015

Betul Ke 4 Perkara Ini Buatkan Korang Rasa Menyesal Tak Ambil Sarapan Pagi?

Assalamualaikum n hai~^^


Nampak remeh tapi sebenarnya ia memberi impak besar kepada diri kita jika kita skip sarapan pagi. Alasan yang sering kita dengar ialah kerana tiada selera dan yang paling ketara sekali apabila untuk jaga berat badan. Betul ke?
Untuk pengetahuan korang, sarapan itu amatlah penting untuk tubuh badan kita, ia berperanan membekalkan tenaga kepada tubuh badan bagi melakukan aktiviti harian yang sibuk. Nak tahu apa lagi? Jom tengok ni.

Apa 4 perkara yang merugikan tu kalau tak ambil breakfast? 


Sarapan


Test : Apa perbezaan Kopi 'Decaf' dengan kopi biasa?

Assalamualaikum.
Holla.

56d1


Hari ni kita bercerita tentang kopi nampaknya. Korang pernah dengar tak apa benda 'decaf' tu? Tahu tak apa tu decaf. Buat yang tak tahu *yang tahu tu diam2 je yer* , meh aku gtau apa tu decaf... 
decaf tu maksudnya tanpa kafein...

kopi tanpa kafein? macam mana tu? rasanya sama ke macam kopi biasa? lagi bagus atau lagi bad rasanya...? 

well well well west *ehhh?* hahaha. kalau korang nak tau......

Follow by Email