Showing posts with label Review Makanan. Show all posts
Showing posts with label Review Makanan. Show all posts

Monday, June 12, 2017

Wow ! Ingat Tak MILO CUBE Viral Ni ?

6/12/2017 02:40:00 PM 4 Comments

Assalamualaikum !! 안녕하세요! :)

 Cabaran bulan puasa bagi seorang pecinta coklat... MILO CUBE !!

Hahaha... Bulan puasa ni entah kenapa aku suka sangat share tentang pelbagai jenis makanan di laman sosial aku, especially di Facebook dan juga blog.

Ditambah lagi dengan... berderet lah pulak produk makanan lalu kat timeline FB tu... Huwaaaa, belum masuk pelbagai jenis resepi yang lalu kat reading list blog (rasa nak nyanyi lagu TT by Twice)...




Then...

Bila otak dah dikawal dengan sesuatu....... yang dipanggil.....

NAFSU MAKAN JAJAN !

Oleh kerana itu aku semakin galak cuci mata kat Lazada kebelakangan ni. Biasa...(tengok promosi jajan yang ada sebab aku as usual, duit banyak habis kat makan)

Nak tengok apa ada masa promosi Riang Ria Raya & Marhaban Ya Ramadhan ni...

Maka, mata pun tiba-tiba tertangkap menatang kat bawah ni... Selama ni aku selalu gatah serbuk milo tu... Tak sangka dah ada Milo Cube~~~

Ohmaiyaaa~


Huhuhu, why so hot?

Bestnya alahai kalau dapat~~~ Yuhhu, ada chocolate lovers ke yang baca ni? Hahaha, pecinta coklat pasti akan mengerti 'rasa nak cair' bila tengok milo cube ni...

Kalau diingat-ingat kan Milo Cube ni pernah viral tular tak berapa lama dulu, hehehe, tapi masa tu tak berapa ramai yang tahu macam mana nak dapatkan Milo Cube ni dengan kadar segera sebab produk ni tak available dalam pasaran Malaysia.

Mostly siapa yang ada kenalan di luar negara (negara yang ada pasaran dan pengeluaran Milo Cube) ni lah yang jadi mangsa sebagai tukang beli dan tukang kirim Milo Cube ni kan~
(Gue salah satunya hahaha... Dah dapat lepas tu ngappp tak ingat dunia)

Tapi itu dulu... =.=

Sekarang dah agak mudah jugak rupa-rupanya sebab kat Lazada dah ada Milo Cube ni ! Tak payah lah gue nak susah2 kan kawan2 yang kat luar negara tu lagi untuk bawak order bila balik Malaysia... Walaupun aku memang suka susahkan orang tapi bila bab makan kadang2 kede sikit, kesian orang kena bawakkan tapi aku berat hati nak kongsi makan :p ahaks.


Bila tengok ada Free Delivery pulak... Fiuuu bagai tak sabar nak menanti 100pcs Milo Cube tu sampai ke gue~~ *Lap peluh macam baru lepas marathon*

Boleh check kos penghantaran by pos dengan meletakkan poskod kawasan korang.
Jangkaan tarikh sampai pun boleh tahu jugak kat situ~^^

Sayangnya tak ada warranty~ Tapi kisah apa, nak makan!



So...

Bila dah kat ada Lazada... mungkin boleh consider purchase kat sini je kut lepas ni?

Apa kata u'olls?




Friday, June 09, 2017

Kuih Raya.Com | 7 Nama Kuih Raya Yang Sure Buat Tergelak ! Menarik Jugaklah !

6/09/2017 12:00:00 AM 2 Comments
Assalamualaikum !! 안녕하세요! :)


Apa khabar ek dengan puasa korang hari ni? Harapnya korang dapat berpuasa dengan jayanya. *wink wink* (jangan puasa yang yok, pagi2 dah bukak periuk)

Ahaksss, korang dah cari ke persiapan untuk kuih raya nanti? Cik Ct baru je survey online dan kat pasaraya berdekatan. But of course, sebagai seorang yang 'tersangat rajin' (sebaliknya lah tu maknanya.. ahahaha), Ct lebih banyak survey online. Sebab memang hampir separuh hari kerja Ct menghadap laptop dan fon kan...
(Cik Ct sebenarnya ada juga meniaga online kecil-kecilan di FB dan IG)
Biasalah, lepas penat-penat buat marketing untuk bisnes sendiri, masa untuk cuci mata pulak kan... Kat sinilah... Masa cuci-cuci mata surf internet...

And guess what? 

Hahahaha ada 7 jenis nama kuih/ kerepek ni yang buat aku geleng kepala nak tergelak gila-gila punya... Sehinggalah aku ambil keputusan nak share kat sini.


Sempat jugak aku mengupdate kat FB kejap sambil nak berceloteh menaip entri ni.. Ahahaha, geli hati sangat punya pasal... Time up status ni memang tengah syok belek2 nama2 kerepek ni... Memang terbaiklah nama2 kuih ni buat orang (termasuk aku) nak tahu sebenarnya ni kerepek apa...
Dahlah nama menarik, buat aku terimaginasi melalui nama-nama kuih ni ^_^ Hahaha :p

Jom cikidout apakede namanya tu...

7 Nama Kuih Raya Yang Menarik Pada Tahun 2017 ni !


Nasihat Cik Ct, hati-hati makan kerepek ni... Takut nanti termimpi-mimpi kalau dah rasa sekali (emotikon : gelak sipu-sipu)







Haaa, yang ni kalau u'olls yang dah kawin and dah ada mertua tu makan kacang ni masa raya nanti hati-hati sikit... Takut mertua u'olls lalu, u'olls tak sedar pulak mertua u'olls lalu... Duk tunggu bila lah menantu aku nak offer kacang ni, duk ralit makan sorang macam tak ingat dunia pulak gamaknya...

(Hahahaha, kalau Ct takpe, bujang lagi... :p hahahaha... )



Yang ni... Hurmmm, cukup lah buat mertua dan orang lain terasa hati... Keropok Terasa Hati ni kan Ct rasa memang boleh buat orang terasa hati sangat kut? Kenapa? Yelah, dia ni geng dengan Mertua Lalu Tak Sedar tu...

U'olls dah makan yang kat atas tu, dengan selambanya lah boleh makan yang ni pulak tanpa serba salah sebab melantak keropok ni sensorang tanpa ambil kisah orang lain terasa hati sebab makan tak ajak..... Sebabnya? Dah kesedapan melantak... ! 

(huahahaha, melantak tu melantak jugak... masa awal makan Keropok kacang Dal ni, harap tak lupa baca Bismillah)




Dah siap 'melantak' makan ketiga-tiga yang kat atas tu... Lah, baru rupa2ya orang dapat tahu sebenarnya awak tak boleh lupakan Cinta Semalam (kerepek dan kacang tu)...
Maka, hari ni... Demi cinta semalam buat kerepek dan kacang serta keropok tuuu, hari ni cinta ni bersemi kat sini pulak...

Hahaha, so lengkaplah cinta semalam dan hari ni untuk cinta yang bersemi dek kerepek hari raya.. Semua ini demi mengubati terasa hati tu tadi, katanya... Hahaha, penangan Kerepek Ubi Kari ~ :p




Lepas tu, katanya... Dek kerana itu... Kerepek Lupa Diri pula jadi pilihan... Sebab yang makan mula naak lupa diri dek kerana kesedapannya, kerangupannya kerepek ini...
Dia tahu kerepek ni diperbuat dari 'Opak Pedas', tapi tak tahu apa ke bendenya 'opak' tu...
Namun... keenakan Kerepek Lupa Diri ni memang buat dia benar2 lupa diri kejap lepas tu (sampai terlupa nak cari apakebendenya opak tu sebenarnya... hahaha)



Esok Cari Lagi ! (Ntah jumpa ke tak ek)...

Selepas beberapa siri dan dipanggil Lupa Diri, keesokannya dia massih tak berputus asa... Mencari lagi... Kerepek ni pula yang dijumpai...

Bertepatan dengan namanya kut, pemilik asal nama Kerepek Bawang ni mulai menghantui... Dahlah esok cari lagi... Satgi dia ada geng lagi satu yang turut menghantui sesiapa yang rasa...
Apa tu?







Ini dia ! Kerepek ni pandai menghantui sesiapa yang telah merasainya ! Membuatkan orang nak bangun tetengah malam kerana kesedapannya !

Kerepek Ubi Pedas Basah nama asalnya, tapi diubah jadi Kerepek Bangun Tengah Malam disebabkan keenakannya hingga membuatkan orang yang dah rasa tu sanggup bangun tetengah malam untuk krak kruk krak kruk nak rasa lagi kerepek ni...


(Siapa pernah rasa je yang tahu... Huhuhu)



Hahaha, ok itulah antara kerepek2 yang Cik Ct jumpa
Sebagai salah seorang ahli affiliate Bookcafe, Ct terserempak dengan kesemua 7 Nama Kuih Raya Yang Menarik Ni kat KuihRaya.com.my  tau !

(boleh klik banner untuk tahu butiran lanjut tentang website kuih raya ni)

Nampaklah yang zaman dah semakin maju, kuih raya online pun dah semakin laris dengan adanya website online ni... Ditambah lagi dengan 'kemajuan' nama-nama kuih yang 'rare' macam ni... hahaha. 

Kalau u'olls nak cari lagi kuih-kuih lain yang mana lebih menarik kat tekak u'olls, bolehlah klik banner KuihRaya.com.my kat atas tu... Terdapat banyak lagi pilihan yang mana tahu, boleh menepati citarasa u'olls untuk dijamu pada hari raya nanti kan?

Ok tu aje... Sampai Berjumpa lagi di sesi #foodreview yang lain~^^





Disclaimer : Segala nama kuih yang rare itu adalah hakmilik penuh ciptaan pihak KuihRaya.com.my... Manakala, cerita / tulisan mengarut di bawah setiap gambar itu adalah hasil imaginasi penulis (Cik Ct Roxalynna NH). Harap terhibur. Namun mohon tidak copy paste tanpa kredit semula kepada Cik Ct.


Sekian. Harap terhibur dan dapat cari kuih raya feveret u'olls. Annyeong~ ^^


Monday, January 11, 2016

Resepi Bubur Pulut Hitam

1/11/2016 11:18:00 PM 2 Comments
Assalamualaikum n hai...
Hehehe, kali ni Ct nak cerita tentang makanan pulak... Makanan? 
Yeahhhh... Food, food, food! *angkat kening sebelah...konon drama sangat! haha :p *
Korang suka mam yg manis2? Tipulah Malaysian tak suka manis2 kan...
Lagi2 tang bubur or puding tu....
So kali ni, Ct nak share dulu resepi yg Ct selalu mamam bila my sisters or my mak masak .. hahaha, lagi2 bila kenduri kan...
Tapi, firstly, I'm sorry, resepinya dalam English... 
*kalau rajin Ct translate satu2^^*
-okay,Ct rajin, dah translate...tapi resepi yg Ct suka je. erk!-

Ok, resepinya di sini :