Showing posts with label K-drama. Show all posts
Showing posts with label K-drama. Show all posts

Saturday, September 16, 2017

Korean Drama | My Only Love Song; Ada My Fav '02 Couple'

9/16/2017 10:48:00 AM 2 Comments


Assalamualaikum !! 안녕하세요! :)


Hai semua ! Rasanya dah agak lama Ct tak share apa-apa tentang K-drama lately kan? Last yang Ct update adalah drama K-Drama | Circle - Two Worlds Connected (써클: 이어진 두 세계). Busy kerja, jadinya sekarang baru sempat nak update blog secara berkala...

Kali ni Ct nak share satu lagi drama favourite Ct.. Haha, pasal ada oppa favourite tu yang excited nak share. Lambat share, walhal oppa ni dah muncul dalam drama baru pun T_T

Dalam drama 'Circle' tu, salah satu bintang utamanya adalah Gong Seung-yeon, pelakon yang sama yang digandingkan dengan Lee Jong-hyun oppa dalam rancangan realiti We Got Married musim ke-3. Salah satu tarikan utama Ct nak tengok drama ni adalah sebab dia, yalah dia sebaya Ct tapi dah bergelar pelakon~~ (Ct follow dia dari masa dia berlakon sageuk drama, Six Flying Dragons lagi)

Akhirnya, daripada rancangan realiti berkisarkan virtual married couple tu, mereka berdua (LJH oppa & GSY) disatukan sebagai teraju utama dalam My Only Love Song (MOLS) ! * Para peminat setia CNBLUE dan 02(Gong-Lee) Couple  pasti dah lama maklum kan?



02 Couple (Sebutan : Gong-Lee Couple)
Image result for my only love song

Drama ni dah pun  ditayangkan pada awal Jun 2017 yang lepas, tapi Ct baru berkesempatan nak share di blog sekarang. Recommend untuk u'olls yang belum tengok lagi (atau belum habis tengok atauuuu nak marathon lagi ^^)... 

MOLS sesuai buat peminat genre rom-com dan juga bertemakan time travel! *Aahahaha, banyak betul drana tema pintasan-masa kebelakangan ni*

Oklah tak nak cakap banyak... Details drama ni seperti berikut...

Kalau nak tahu Ct tengok dari mana dan macam mana, teruskan bacaan sampai habis ^^

(Sumber kredit : Wikipedia, AsianWiki, Google)


K-DRAMA | MY ONLY LOVE SONG 



SINOPSIS :

Song Soo-Jung (Gong Seung-Yeon) is a top star and she is very arrogant. She classifies people by how much money they have. Suddenly, she goes back in time to the Goryeo era and meets On Dal (Lee Jong-Hyun). He will do anything to make money, but in fact he is generous to the weak and poor.
(Sumber : AsianWiki)

Cast

  • Lee Jong-Hyun - On Dal, 24 y/o, seems to be a fraud man but he's a hidden royal-blood (Real general-line)
  • Gong Seung-Yeon - Song Soo-Jung, 26 y/o Korean top actress
  • Lee Jae-Jin - Byun Sam-Yong (Song Soo-Jung's manager), 21 y/o
  • Kim Yeon-Seo - Princess Pyunggang
  • Ahn Bo-Hyun - Moo-Myung (Princess's bodyguard)
  • Park Joo-Hyung - Go Il-Yong, narcissist 'flower-boy-alike' general
  • Lee Cheol-Min - movie director (present) / magistrate (Goryeo era)
  • Lee Yong-Jik - King Pyungwon (past) / Soo-Jung's CEO (present)
  • Kim Jung-Pal - government official
  • Kim Chae-Eun - Mi-Jin (present; Soo-Jung's rival) / Hwa-Hong (past ; a gisaeng)
  • Choi Jong-Hoon - Bong Soo-Hyuk (cameo ; Soo-Jung's chaebol boyfriend)
(Sumber : AsianWiki)



PLOT CERITA - versi Cik Ct :

Song Soo-Jeong, seorang pelakon wanita top di Korea Selatan yang berasal daripada Busan. Tapi sayangnya dia ni angkuh dan sombong gila. Dia memandang orang berdasarkan pangkat dan kekayaan. Mulutnya boleh tahan laser dengan 'yok' (caci-maki). Haha, yang ni siapa tengok, boleh tahu lah sikit2 curse words in Korean. (tipu je.. part curse tu sensored! HAHA) 

Yalah, dia kan top star.^^ Semua orang kena turut cakap dia...

Awal cerita, Soo-jung ni tengah berlakon di set penggambaran Sageuk drama (drama klasik / sejarah) pada zaman Dinasti Goryeo. Dalam tu, SSJ berlakon sebagai Puteri Pyeong-gang, puteri yang menentang arahan ayahandanya untuk mengahwini Jeneral Go, sebab dia nak kahwin dengan On-dal, pemuda biasa yang selalu ayahandanya ceritakan masa dia kecik-kecik.

Then...

haha cerita ni banyak lawak mengejut. Babak awal ni dikejutkan dengan plot twist, skrip drama tu diubah, tiba-tiba je Puteri Pyunggang ada rival, iaitu adik tiri yang akan berebutkan On-dal dalam drama tu. Tak disangka-sangka, Mi-jin, pelakon perempuan yang jadi rival dia dalam drama tu adalah pesaing dan perampas kekasih dia, Bong Soo-hyuk (lakonan undangan :  Choi Jong-hoon FT ISLAND) dalam dunia nyata.

Bengang dengan kejutan tu, Soo-Jung pun sempat 'flying kick' her rival tu..hahaha.. then, dia blah dari set penggambaran tu tepat bila wartawan nak dapatkan berita tentang kekasih dia yang dah bertunang dan bakal berkahwin dengan 'rival' dia tu... 
--- Tapi yang buat aku terkejut bukannya kejutan dengan munculnya watak rival ni, namun dengan perwatakan SSJ yang dibawakan GSY dalam menca*** dan M*kian tu menjadi, fiuuuu, hilang terus imej2 ayu dan lemah lembut, imej yang dibawa GSY selama ni.. Tang ni aku salute kat GSY berani mengubah perspektif aku tentang dia. Imej perempuan 'ganas' tu menjadi  ^^

Masa nak lari dari wartawan tu, Soo-jung nak tak nak, terpaksa naik satu van comel, namanya Boong-Boong... Sebab manager dia si Sam-yong dah kunci van company diorang, terpaksalah Soo-jung drive dengan hanya follow GPS BoongBoong tu... Drive dan drive sampai ke malam.. Dia pun dah menguap, mengantuk. Masa ni tiba-tiba je dia masuk satu jalan terpencil and jalan tu dipenuhi kabus...

Ok cepatkan cerita, masa ni lah time travel berlaku, Soo-jeong kembali ke zaman Goryeo tepat ke zaman On-Dal yang sebenar-benarnya. *damn, time slip! - term yang SSJ gunakan dalam cerita ni*

Time slip to Goryeo era, 6th year of King Pyungwon's reign.

Kerana satu kemalangan, Song Soo-Jung dipenjarakan. Kat sini lah dia jumpa On-Dal, yang kemudiannya dia gelar On-Dal Babo ( The Fool On-Dal)...



On-Dal, pemuda yang awalnya sering dilihat sebagai seorang yang sanggup buat apa sahaja demi duit. First impression On-dal ni kat mata SSJ (and aku jugak as penonton) yang OD ni memang bengap sebab gilakan duit tapi masih hidup susah hahaa. Pantang nampak barang2 yang bersinar sikit, mesti mata dia keluar nilai2 duit yang boleh dapat dari barang2an tu... Hahaha, lagi2 masa dia jakun tengok barang2 yang Soo-jung pakai dan bila naik Boong2 tu... LJH oppa betul2 menjadi lah lawak dia dalam membawa watak On-Dal ni...

On-dal ni nampak je macam pentingkan diri sendiri dan gila duit, tapi ada sebabnya dia jadi begitu.. Dia sebenarnya sangat baik & murah hati dengan orang yang dalam membantu orang susah.

Karisma dan lakonan Lee Jong-hyun oppa nampaknya makin bertambah baik dan boleh bertahanlah terkena karen bila tengok handsomenyaaa (neomu meotjine!) when this oppa oppa bertukar jadi General dan bermain pedang di hujung2 cerita..  opsss spoil! 

Haha, sisi lakonan baru juga daripada LJH oppa! Dapatlah tengok dia berambut panjang sekali lagi, tapi in Goryeo style~ (instead of the last time in Orange Marmalade, he was in Joseon style... Haha mianhae, i love my oppa~~~)

Image result for my only love song
On Dal janggeun / Kapten On-Dal
-- Dal bermaksud 'Bulan'--

Image result for my only love song
Comel la yang jadi Pyeong-gang Gongju-nim ni~~ ^_^



Image result for my only love song
Dari kiri : On-Dal, Song Soo-jung, Byun Sam-yong, Go-Il-yong, Puteri Pyung-gang, Moo-Myung 

Back to the story...

Pelbagai insiden mereka hadapi bersama, termasuk dengan Sam-yong (manager SSJ), Puteri Pyung-gang yang sebenar pada zaman Goryeo tu, dan juga dengan Moo-myung, pakar pedang terhandal; merangkap bodyguard Tuan Puteri...

Hingga akhirnya Song Soo-jung jatuh hati kat On-Dal dan mereka sama-sama dengan Sam-yong menyelamatkan Puteri Pyung-gang daripada terjerat dalam perkahwinan dengan General Go Il-yong. Later, Puteri Pyung-gang pun jumpa cinta sejati dia dengan pertolongan On-dal dan Sam-yong.

Dapat dikonklusikan yang My Only Love Song ni merujuk kepada 'SONG Soo-jung' yang merupakan cinta sejati kepada On-Dal. Kuingatkan cerita ni nak ceritakan lagu cinta, merujuk kepada perkataan 'Love Song' kat tajuk tu.. Tapi rupa-rupanya, Song tu ialah Song Soo-jung...


Nak tonton kat mana?

Ct masa tu tonton di Netflix...(ada jugak download ^^)

Download pulak?
Ct download di SINI. Complete 20 episod ^^


OST (Official Sound Track) | My Only Love Song

Lagu pembukaan dia pun okay~ pada Ct la...



Lee Ki-Chan | Only One
Ost. Opening My Only Love Song



Tapi lagu2 OST nya ada satu yang best yang bolehlah buat aku 'fefeeling' sesikit percintaan yang ada dalam drama ni.. Nyanyian Yuna AOA..


"Another You" by Yuna of AOA

Last but not the least....


SF9 Jaeyoon (재윤) | Thank You, My Love (고마운 내 사랑)

Hahahaha dengan dengar lagu ni so goodbye baii baii nae sarang (lirik dia hahahaha)~~~

Okay tu ajelah yang dapat Ct sharekan setakat ni... OST yang lain2 mungkin korang boleh search aje di Youtube ~^^

Next, Ct mungkin nak terjah drama terbaru lakonan LJH oppa,  란제리 소녀시대 (Lingerie Girls' Generation 1979) pulak!

Mungkin dah tayang kat KBS World ke belum ek drama ni?

-- Dah songlap tengok gambar poster  dari Instagram LJH oppa ! (@cnbluegt) --

Girls' Generation 1979 poster.jpg

Apa2pun enjoice~~~ Annyeong ! ^^

Thursday, June 01, 2017

K-Drama | Circle - Two Worlds Connected (써클: 이어진 두 세계) [Synopsis, Cast & Trivia]

6/01/2017 10:14:00 AM 6 Comments
Image result for Circle korean drama

Assalamualaikum !! Salam Sejahtera ~~

안녕하세요! :)


Hehehe, it's been a while . Oraen-manhi daiii~  *lambai2* sambil...
*trying aegyo* - sounds to look cute but rasanya macam nak kena sepak lelaju hahahaha

Okay, currently Cik Ct tengah agak 'gila' dengan beberapa drama Korea terbaru yang sedang ditayangkan di Korea Selatan. Tak kira yang ada tayang kat TV atau yang kita dapat tengok online sahaja. Semua Ct bedal yang mana kena pada citarasa Ct nak tengok. hehe. Kalau tengok kat IG Cik Ct pun, memang banyak dah Ct share pasal drama Circle ni... Hehe



SINOPSIS | 써클: 이어진 두 세계 - CIRCLE : TWO WORLDS CONNECTED

Monday, March 21, 2016

Viral K-Drama | Descendants Of The Sun Ada Heroin Baru?

3/21/2016 06:45:00 PM 2 Comments
Assalamulaikum n hai korang yang baca pos entri ni...

DescendantsoftheSun.jpg
Official poster of DOTS
Hehehe, kepada peminat drama Korea, pasti ramai yang dah maklum kan, siapa teraju utama drama Korea,, Descendants of The Sun (태양의 후예, sebutan : Taeyang-ui Huye) yang palingg hangat sekarang ni?

Tak perlu dikenalkan lagi, watak pasangan utama yang cukup terkenal adalah Song Joong Ki (SJK) sebagai Kapten Yoo Si-Jin dan Song Hye-Kyo (SHK) sebagai Dr. Kang Mo-Yeon.


Image result for descendants of the sun