Tuesday, June 30, 2015

#Cabaran20Hari | Day 4 - Menu Wajib Bulan Puasa


ASSALAMUALAIKUM~^^

Haloo haloo...
Yeep.. Yeep..

Hari ni n3 kena ceta pasal...

MENU WAJIB BULAN PUASA..^^

haha.
kalau ikutkan aku..
menu yg aku nak kongsi ni, memang wajib ada.
even bukan tiap hari kena ada..
tapi at least kene ada..!

Yg first... apa dia?

Dah semestinya...

Cincau soya atau pun Bandung Cincau Ais...!!



Nampak tu??? Menggoda habis...


Fuhhh, nikmat gila kalau dapat tu lepas seharian berpuasa...
Duk umah lah paling heaven dapat minum...
Minum pepuas...
Sebab dapat sejag besar terus kan...
Tu yg puas bila buat sendiri kat umah...

Sebenarnya tak sepsifik pun kena wajib ada soya/bandung cincau time bulan puasa ni...
Tapi..
More to...
WAJIB ADA MINUMAN AIS..!
Hehe~^^

Ok cukup pasal minuman.
Kalau pada aku...

Bulan puasa wajib kna ada lagi kuih/food ni..
Fav aku kot...
Selalu craving for this kueh lagi2 time bulan puasa.
Kuih apa?

Ni ha....

Kuih tako.. nyummm3!!

Nyum3~~ Dap ngattt~^_^
Foto : ihsan pakcik gugel~

Murtabak? Ehhh... Haha. Ni makan kalau terbeli kat bazaar..
Takpun kalau abah rajin wat..~^^

Ok tu aje nak ceta...
Kbai.
Assalamualaikum~^_^

Monday, June 29, 2015

#Cabaran20Hari | Day 3 - Resepi Sahur Paling Ringkas Cik Ct


ASSALAMUALAIKUM~^^


Hai...
Hari ni kita ceta pasal resepi hidangan sahur pulak..
Hanya satu harapan Cik Ct..
Aku harap korang tak kecewa dgn resepi dari manusia bernama Cik Ct ni yea..
Keh3..

#Throwback ...

Zaman matrik/U Cik Ct selalu sahur ni sebab dah 'terlalu rajin' sgt nak turun bawah beli makanan kat kafe.
(Siapa duk hostel, pasti faham kan? T.T)
kat hostel tak boleh masak, tapi aku berjaya gak masak ni..
haha.

Resepi Cik Ct ni mudah aje..

Hanya perlukan air panas, mangkuk, sudu/garfu n...

haha.
tak ada ni memang tak ley wat lauk sahur aku hari tu lah...
Buat geli2 perut masa sahur, bersyukur...
ada gak an makanan buat org 'perajin' turun beli makanan kat kafe..
Tuhan saja yang tahu...(buat suara macam nyanyi lagu tu)
betapa aku rindukan rumah masa menyettllekan resepi ringkas ni..
Hahaha. k dah jauh kelaut..

Sunday, June 28, 2015

#Cabaran20Hari | Day 2 - Pengalaman Sahur


Assalamualaikum WBT..

Huhu, adesss..
dah siap tulis entri ni, boleh lupa nak klik button 'Publish' mlm tadi..
sambil2 nulis kat dalam bas kan..
belum sempat publish, bateri lak kong..
adess..

k, takmo membebel panjang..
kisah PENGALAMAN SAHUR Cik Ct kat bawah yep..
jom baca~^^

Saturday, June 27, 2015

#Cabaran20Hari : Day 1 - Erti Puasa Cik Ct

tar

Assalamualaikum~ ^_^

Alhamdulillah, aku bersyukur kerana masih diberi kesempatan utk tulis entri ni sambil berfikir n cuba membuka kotak minda...

Tajuk yg dipinta hari ni...

ERTI PUASA PADA ANDA?

Hahaha...
Kalau soalan ni ditanya kat aku around more than 10 years ago...
Aku akan jawab puasa tu...

Friday, June 26, 2015

#Cabaran20Hari Raya/Puasa 2015

#CABARAN 20 HARI



Sesungguhnya cabaran dan dugaan itu hadir untuk menguji kekuatan kita. 

Kali ini,#Cabaran20Hari untuk menguji adakah anda blogger TEGAR?

#Cabaran20Hari adalah cabaran selama 20 hari di mana setiap hari anda perlu membuat entri menggunakan tajuk yang di beri beserta kata kunci atau keyword   #Cabaran20Hari di dalam setiap entri.

Cabaran akan bermula pada hari esok, 27 Jun 2015 sehingga 16 Julai 2015

Wahh!! Dah mula? 

Ya! 

Jom sahut cabaran ini!

Segmen 12 Jam Bloglist #15 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 26 Jun 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Thursday, June 25, 2015

#Kenangan - Pilihan Editor Ilham Karangkraf?

ASSALAMUALAIKUM~^^

Mmmm...
Izinkan Cik Ct kununnya senyum tersipu-sipu dulu...
huahahaha..
*padahal dah tergelak guling2 dah ni*
*mohon penampaq sedasss bior tersedar sikit gelak tak hengat cik t ni*
kih3...

Ok2, bismillahirrahmaanirrahim~
(kat cni baru nak baca basmalah? aptb la ko Ct~ better ada dr takde kan)

Ok , n3 kali ni nak ceta pasaipa ek?
Huhuu, tu you see the tajuk?
nampak tak?
nampak kan?
muhehehehehe *tersengih2 lg mcm kerang busuk*
Maluuuuu maluuu nak ceta~
Kang orang pk aku riak plak...

Wednesday, June 24, 2015

[Lirik Lagu] Betapa - Edcoustic


Artis : EdCoustic
Album : KuPergi
Tahun : 2014 (new version)

Betapa

Seperti malam gelap tanpa cahaya
Seperti itulah hidupku berjalan
Tanpa arahan tanpa pula tujuan
Entah kemana aku akan bersauh

Terlalu lama aku melupakan-Mu
Mungkin terlalu jauh meninggalkan suruh-Mu
Kini ku lelah akibat ku sendiri
Pantaskah aku kembali pada-Mu

Betapa betapa betapa aku malu pada-Mu
Bulir bulir dosaku menjulang menggunung
Betapa betapa betapa sempurnanya aku melupakan-Mu
Betapa betapa malu aku ya Allah

Terlalu lama aku melupakan-Mu
Mungkin terlalu jauh meninggalkan suruh-Mu
Kini ku lelah akibat ku sendiri
Pantaskah aku kembali pada-Mu

Betapa betapa betapa aku malu pada-Mu
Bulir bulir dosaku menjulang menggunung
Betapa betapa betapa sempurnanya aku melupakan-Mu
Betapa betapa malu aku ya Allah

(Bulir bulir dosaku) menjulang menggunung
Betapa betapa betapa sempurnanya aku melupakan-Mu
Betapa betapa malu aku ya Allah

#Kenangan - Matric's life, KMS ku~ (Part 1)


ASSALAMUALAIKUM~

Aku @ Surau As-Sufi + lagu KMS



Hurmmm... Hehehehe... 
*gelak2, geleng kepala dulu sat

Tersenyum sambil dalam kepala penuh kenangan zaman ni..
Tak tahu nak tulis mana 1 dulu...
Ok, lenjan aje la Ct oi ...

Tuesday, June 23, 2015

[Lirik Lagu] Dear Future Husband - Meghan Trainor


Dear Future Husband...^^


Dear future husband,
Here's a few things
You'll need to know if you wanna be
My one and only all my life

Cermin Itu Kaca...


Cermin itu kaca...
Aku cuba bayangkannya bagai kata2... 
Tadi tanpa sengaja,
Aku tercampakkan ianya... 
Jatuh ke atas pasu seramik di atas meja,
Dibaling tanpa berfikir panjang tentang natijahnya,

Tanpa terfikir ia akan pecah jua akhirnya,
Habis berkecai terbelah dua sudahnya... 

Buat aku terfikir tentang susunan bicara,
Bila kita bercakap ikut nafsu suka...
Tanpa memikirkan natijahnya,
Pasti ramai juga yg terluka...
Hatinya, perasaannya... 

Ibarat kaca, hati yg telah patah tak dapat dicantum semula,
Jika boleh pun, bukan sepenuhnya sama seperti sediakala...
Masih ada celanya,
Masih ada kesan retaknya...

Berfikirlah sebelum melontarkan patah bicara...
Takut nanti ada yg terluka dek kata2 nista kita... 

Monday, June 22, 2015

5 Ramadhan ~ 1st Road to Kuih Raya..!!^^


ASSALAMUALAIKUM~^^

Aku nak bagitahu sesuatu ni~

Nak beritahu yang...

Yang...

Yang...

Budak 'OKU'...1

ASSALAMUALAIKUM~

Salam buat semua~^^

Hurmmm...
Lepaskan nafas dalam2 dulu...
Dalam kepala duk fikir, patut ke aku tulis pasal citer ni kat entri ni...

Hehehe..
Ngengade jugak aku ni yea...
Tapi kalau aku tak tulis,
 takut lama2 menanah sendiri kalau aku kemam sendiri...

So, better aku tulis n ekspresikan apa yg dah bertahun berkepuk dalam memori aku ni kan...
Perkara yg buat aku terfikir (sejak aku mumayyiz kot),
terfikir tiap hari...
Boleh ke aku share cerita ni?

Takut melukakan banyak pihak aje...
Kalau aku share~

Kang tak pepasai orang ingat aku nak raih populariti murahan pulak...
Yo, wait2~
Aku menulis berdasarkan apa yg terjadi di depan mata, belakang mata/sekeliling aku.. 
Okay?

Sebelum korang judge~~~

Haha...
Forget keluhan tak penting aku tu...

Baca je la yea..
Tak nak baca tak apa..
Aku tak paksa pun~^^

Jom aku nak share 1 story ni...

Pasal seorang budak 'OKU'~^^

Sunday, June 21, 2015

[Lirik Lagu] Masih Perlu - Tasha Manshahar


Cc : LirikLaguMelayu.net 

***



Lirik Lagu Masih Perlu – Tasha Manshahar

Bila ku buka mata

Rasa tak berdaya

Hadapi semua

Sejak hatiku luka
Mampukah ku menunggu

Bayangan dirimu

Atau biar berlalu

Hapus semua lelahku
Meskipun engkau tahu

Hati ini masih menyayangi dan menyinta

Tegarnya kau menyiksa

Di saat diri derita
Mencari engkau tiada

Aku perlu dirimu

Hiburkan siangkan

Indahkan mimpiku

Ku ingin kau tahu

Oh sayang aku rindu
Ku cintai kamu
Hadirlah untukku
Milikku seperti dulu

Meskipun engkau tahu

Hati ini masih menyayangi dan menyinta

Tegarnya kau menyiksa

Di saat diri derita
Mencari engkau tiada

Meski engkau sedari

Diri ini masih ingin terus ditemani

Mengapa engkau pergi

Disaat ku masih lagi
Perlu engkau di sini

Meskipun engkau tahu

Hati ini masih menyayangi dan menyinta

Tegarnya kau menyiksa

Di saat diri derita
Mencari engkau tiada

Meski engkau sedari

Diri ini masih ingin terus ditemani

Mengapa engkau pergi

Disaat ku masih lagi
Perlu engkau di sini

Masih perlu engkau di sini

-end of song-


Kak Tasha...
Cantiknya awak..

Lagu ni... pun..
*sobs.. sobs*
*kesat air mata*








Saturday, June 20, 2015

[Lirik Lagu] Kun Anta - Humood AlKhudher (Lirik Arabic + Terjemahan Bahasa Melayu)

Hehehehe~
Aku tahu aku dah agak ketinggalan zaman dalam...
Sebulan lebih jugak daripada masa lagu ni tgh hot bulan lepas...
Tapi aku kisah apa..

Nak share jugak...
Rentak lagu & lirik lagu ni BEST!

Teringat zaman layan lagu Who Says - Selena Gomez dulu
(macam lebih kurang lah pulak~^^)

Tapi pada aku lagu ni lagi mantop~^^
Huhuhu...



1st time dengar masa penyanyi asalnya, 
Humood Alkhudher buat live performance kat Meletop!

Sunday, June 14, 2015

Permulaan Cik Ct d'blog Ini~

Entry ni ditulis ketika Cik Ct nak cuba try arrange blog baru ini~^^

Akan disambung semula selepas kembali free~
(Cik Ct dah free~^^... Sokmo free~^^)

Aung! Aung! Aung!

Follow by Email